Zatvor

Šta je zatvor?

Zatvor (opstipacija) je oteženo pražnjenje creva, bilo zbog toga što je stolica tvrda ili zbog toga što je pražnjenje creva ređe nego normalno (manje od 3 stolice nedeljno). Zatvor je često praćen nadutošću trbuha i bolom u stomaku pri pražnjenju creva ili nevezano za to. Uzroci zatvora su razni. Najčešće, to je način ishrane (hrana siromašna biljnim vlaknima) i odlaganje nagona za pražnjenje creva. Sledeći uzrok su lekovi, npr: lekovi protiv bolova (analgetici), lekovi za zaštitu želudačne sluzokože od viška želudačne kiseline (antacidi sa aluminijumom), nekritička upotreba laksativa (lekova protiv zatvora). Zatim, to su neke urođene i stečene odlike i oboljenja creva: suviše duga creva, iritabilni kolon (smene proliva i zatvora), megakolon, hemoroidi, tumori (mogu da liče na iritabilni kolon!). Zatvor mogu izazvati i bolesti čiji je uzrok van creva: neke neurološke bolesti (Parkinsonova bolest, multipla skleroza, oštećanje kičmene moždine), depresija.

Važno je pratiti da li osoba koja ima zatvor, ima i krv u stolici, sluz, bol u stomaku pri pražnjenju creva ili nevezano za to, da li postoji nadutost stomaka, da li mršavi bez vidnog razloga i da li povraća.

Ako zatvor duže traje, bez obzira da li postoje propratni simptomi, a posebno ako osoba za to vreme mršavi bez vidnog razloga ili ima krv u stolici, obavezno se javiti lekaru. Ako postoji jak bol u stomaku pri pražnjenju creva ili nevezano za to, ili osoba povraća a nema stolicu, ili ima krv u stolici, obavezno se javiti lekaru.

Simptomi

Osnovne tegobe:
- oteženo pražnjenje creva, bilo zbog toga što je stolica tvrda ili zbog toga što je pražnjenje creva ređe nego normalno (manje od 3 stolice nedeljno)

Propratne tegobe:
- nadutost stomaka
- bol u stomaku pri pražnjenju creva ili nevezano za to
- sluz
- krv u stolici
- gubljenje na težini bez vidnog razloga
- povraćanje

Faktori rizika

- način ishrane (hrana siromašna biljnim vlaknima)
- odlaganje nagona za pražnjenje creva
- lekovi, npr: lekovi protiv bolova (analgetici), lekovi za zaštitu želudačne sluzokože od viška želudačne kiseline (antacidi sa aluminijumom), nekritička upotreba laksativa (lekova protiv zatvora)
- suviše duga creva
- iritabilni kolon, megakolon
- hemoroidi
- tumori
- Parkinsonova bolest
- multipla skleroza
- oštećanje kičmene moždine
- depresija.

Kako se izboriti sa problemom

Borba sa problemom zavisi od toga sta je uzrok. Zato morate otići lekaru da se urade pretrage i ustanovi uzrok. Uzimajte propisanu terapiji i redovno idite na kontrole, a vanredno ako se stanje ne poboljšava pod terapijom ili se jave novi simptomi (bol u stomaku pri pražnjenju creva ili nevezano za to, krv u stolici, povraćanje, mršavljenje bez vidnog razloga).

Ako je uzrok nepravilna ishrana, onda je potrebno uključiti u ishranu više biljnih vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih. To se postiže uključivanjem više svežeg voća i povrća u ishranu, ili dodatkom 2 supene kašike biljnih vlakana (npr. pšeničnih mekinja, ovsenih pahuljica) nekom jelu (supi, čorbi), ili soku, čaju. Posle toga popiti bar 2 čaše vode, da vlakna dobro nabubre, dobro rastegnu zid creva i tako ubrzaju pražnjenje creva. Ako ne nabubre, još će više pogoršati zatvor. Najbolje je mekinje i pahuljice dodati onom obedu koji ima najviše masti ili prostih šećera (obično je to ručak), a ne onom koji je važan izvor vitamina i minerala (voće, sveže ceđeni sokovi, mlečni proizvodi). Još se može se uzimati 1 supena kašika parafinskog ulja dnevno.

Ako lekar dozvoli, možete ponekad uzimati čajeve koji služe za čišćenje creva. Oni će izazvati proliv. To su čajevi krušine i sene. Ne smeju se svakodnevno koristiti, kao ni lekovi laksativi, jer stvaraju štetnu zavisnost, i po prestanku korišćenja, nastaje još teži zatvor nego na početku lečenja. Koriste se samo po potrebi.

Autor:Jelena Đorđević
lekar i viši dijetetičar-nutricionista

Proizvodi

ParPak d.o.o Zadrugarska 74, 11080 Zemun, Srbija | info@mm-global.com