Simptomi

Simptomi

Uznemirenost

Šta je uznemirenost?

Uznemirenost je neprijatan doživljaj koji ljudi još opisuju kao strepnju, strah. Osoba može znati razlog svoje uznemirenosti (npr. stres na poslu), ali i ne mora. Ako osoba ne zna zbog čega je uznemirena, ne može ni sa čim da poveže uznemirenje, to se zove bezrazložan, slobodno-lebdeći strah ili anksioznost. Razlog uvek postoji, ali do njega je nekad teško doći. Uznemirenost nikom nije strana - i ona povremena, i ona koja traje duže i bez jasnog razloga. Kada uzmenirenost počne da narušava kvalitet života, potrebno je potražiti stručnu pomoć u vidu razgovora sa psihoterapeutom. Ako je potrebno uzimati neke lekove za smanjenje uznemirenosti, potražiti i pomoć psihijatra. Potrebno je otići i na pregled kog interniste, jer uznemirenost može biti simptom preterane funkcije štitaste žlezde.

Uznemirenost iscrpljuje energiju koja je potrebna za svakodnevne zadatke. Zato je moguće osećati uznemirenost i umor u isto vreme.

 

ProNerv protiv stresa

ProNerv će vas dejstvom aktivnih sastojaka matičnjaka i valerijane umiriti i tako smanjiti arterijski pritisak koji je posledica napetosti. Ne stvara zavisnost ni nakon duže primene. Sadrže i prirodne boje (flavonoide) koji su antioksidansi i smanjuju oksidativni stres, što znači da vas štite i od kardiovaskularnih i malignih bolesti. opširnije...

Simptomi

Uznemirenost je simptom, neprijatan doživljaj koji osoba navodi kao smetnju. Još se moze opisati kao strah, strepnja. Uznemirene osobe imaju manje energije za druge aktivnosti: uznemirene su i umorne u isto vreme.

Uznemirenost nije uvek posledica psihičkih problema, već može biti uzrokovana npr. preteranom funkcijom štitne žlezde.

Faktori rizika

Najvažniji faktor rizika je sklop ličnosti, način na koji se borimo sa problemima, okvir kroz koji gledamo svet, kroz koji posmatramo sebe i druge. To znači da neka situacija ili razmišljanje za jednog čoveka može biti veoma uznemirujuća, dok drugi čovek možda ne bi ni obratio pažnju.

Drugi važan faktor rizika su stresne situacije koje bi uznemirile većinu ljudi.

Kako se izboriti sa problemom

Bez obzira da li je osoba svesna šta je uznemirava, na uznemirenost se može uticati na razne načine. Nekada čovek sam smisli šta mu valja menjati u životu, a nekada je potrebna pomoć stručnjaka.

Potrebno je vratiti energiju neagresivnim, dugoročnim premenama stila života.


Omega 3 Max za bolji imunitet

Omega 3 masne kiselina iz preparata Omega 3 Max važan su faktor opšteg balansa zdravlja organizma kao i imuniteta. Omega 3 1000mg će vam pomoći da smanjite nivo lošeg holesterola i trigliceriga u krvi, a povećate nivo dobrog holesterola i tako zaštitite svoje krve sudove od ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih oboljenja i neuroloških, a smanjiće vam i bolove u zglobovima ako imate artritis. Suplementacija Omega 3 esencijalnim masnim kiselinama ključan je faktor podizanja imuniteta i opšteg kvaliteta zdravlja. opširnije...


Šta možete sami uraditi?
1. Odvojite za sebe 8 sati sna. U snu se obnavlja energija i vraća ravnoteža nervnom sistemu.
2. Smanjite stres i tako ćete sačuvati energiju. Brinite o svom zdravlju i zadovoljstvu. Prijatna dešavanja vraćaju energiju i raspoloženje. Možete uzimati čajeve koji smiruju, (zeleni čaj, matičnjak, valerijanu i dr.), onako kako je propisano u uputstvu za upotrebu. Ako vam je psihijatar propisao neke lekove, pitajte ga kad i koliko često možete da pijete i biljne čajeve za smirenje. Šta još možete da uradite ako ovi saveti ne pomognu? Možete probati sa psihoterapijom, kod nekog psihoterapeuta koji vam uliva poverenje. Ako vam psihoterapija kod jednog terapeuta ne bude prijala, promenite teraputa, i više puta ako je potrebno, dok ne pronađete ono što vam odgovara. Posavetujte se i sa svojim lekarom opšte prakse. Možda će vas uputiti kod psihijatra, koji će vam propisati lekove za smanjenje uznemirenosti, ili kod interniste, da proverite štitastu žlezdu.

Najvažnije je ne odustajati u borbi za svakodnevicu bez uznemirenosti.

Autor:Jelena Đorđević
lekar i viši dijetetičar-nutricionista