Nema artikala u korpi
Simptomi
 
Prostasin preventivno deluje na benigno uvećanje prostate, a pomoći će vam da manje mokrite noću. Smanjuje i šansu da dobijete…
Ginko B neuro poboljšava moždanu aktivnost, koncentraciju i pamćenje. Pomaže kod vrtoglavica i zujanja u ušima, podstiče cirkulaciju glave, ruku…

Dobroćudno uvećanje prostate

Šta je dobroćudno uvećanje prostate?

 
Dobroćudno uvećanje prostate je često oboljenje muškaraca između 50 i 80 godine. Čak 50-90 odsto muškaraca u tom uzrastu ima neki stepen benignog uvećanja prostate.
 
Tegobe koje stvara uvećana prostata u početku su posledica njenog pristiska na mokraćnu cev (uretru). To su: otežano i učestalo mokrenje, otežano započinjanje mokrenja, isprekidan mlaz, nepotpuno pražnjenje bešike. 
 
Posebno ometajuće je učestalo noćno mokrenje.
 
Zbog predugog zadržavanja mokraće u bešici, češće su urinarne infekcije, prvo bešike, a kasnije i bubrega. Iz istih razloga češće je stvaranje kamenja u bubregu i bešici.
 
Zatim, kod izraženog uvećanja prostate, povećan pritisak zadržane mokraće može zaustaviti rad bubrega ili ga ozbiljno oštetiti, što će dovesti do trovanja organizma svim onim supstancama koje preko bubrega treba da se izbace iz organizma.
 
Može da pukne bešika, posebno kada se nekritički i bez konsultacije sa lekarom uzimaju diuretici. Ovo su urgentna stanja u urologiji.
 
Uvećana prostata može da remeti potenciju.
 

Nakon 45. godine karcinom prostate je jedan od najčešćih tumora kod muškaraca.

dr Jelena Đorđević

Inline-top - uvećanje prostate

Stepen uvećanja prostate i težina tegoba nisu uvek u direktnoj vezi. Nekada malo uvećanje prostate pravi značajne tegobe, a nekad veoma uvećana prostata ne pravi velike tegobe.
 
U slučaju blagih tegoba i kada nema komplikacija, lečenje nije potrebno, ali preparti koji preventivno deluju su preporučiljivi.
 
Međutim, kada tegobe počnu da remete život muškarca, ili kada se često ponavljaju infekcije mokraćnog sitema ili se pojavljuje (povećava) kamenje u mokraćnom sistemu, što spada u komplikacije - treba započeti lečenje.
 
Ne postoji direktna veza između benignog uvećanja prostate i karcinoma prostate. Obe bolesti mogu postojati zajedno.
 
Pošto je karcinom prostate jedan od najčešćih tumora kod muškaraca posle 45. godine, redovne kontrole stanja prostate su neophodne.
 

Simptomi

 
Osnovni simptomi:
  • otežano i učestalo mokrenje, posebno noćno mokrenje
  • isprekidan mlaz 
  • nepotpuno pražnjenje bešike
  • problemi sa potencijom
Komplikacije:
  • česte infekcije bešike ili bubrega
  • pojava ili povećanje postojećeg kamenja u bešici ili bubregu
  • oštećenje bubrega sa trovanjem ogranizma
  • oštećenje bešike

Faktori rizika

 
Faktor rizika je uzrast (50-80. godine) i način ishrane. Muškarci sa Balkana u odnosu na muškarce iz drugih delova Evrope, ređe oboljevaju od dobroćudnog uvećanja prostate, jer češće koriste bundevu u ishrani.
 

Kako se izboriti sa problemom

 
Bez obzira kakve su tegobe, potrebne su redovne kontrole kod urologa, jer može da se potkrade karcinom prostate. Nakon 45. godine, karcinom prostate je jedan od najčešćih tumora kod muškaraca.
 
Kada se jave nove tegobe treba otići na dodatni pregled. Pregled uključuje razgovor sa urologom, ultrazvučni pregled prostate, laboratorijske analize krvi (PSA) i neke dodatne preglede ako je potrebno.
 
U slučaju blagih tegoba lečenje nije potrebno. Mogu se, uz odobrenje urologa, koristiti biljni preparati od bundevinog semena, pošto oni deluju i na smanjenje tegoba sa mokrenjem i na smanjenje tegoba sa potencijom.
 
Dr Đorđević svojim pacijentima preporučuje:

Inline-bottom - uvećanje prostate

Cink - Zn podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži i sazrevanje takozvanih T-limfocita, neophodnih za odbranu od patogena.…
Kada tegobe počnu da remete život muškarca, ili kada se često ponavljaju infekcije mokraćnog sistema ili se pojavljuje (povećava) kamenje u mokraćnom sistemu, što spada u komplikacije - treba započeti lečenje.
 
Lečenje može biti lekovima koji utiču na androgene hormone (testosteron i njemu slične), lekovima koji opuštaju bešiku i mokraćnu cev i olakšavaju mokrenje, i hirurško.
 
Jelena Đorđević
lekar i viši dijetetičar-nutricionista

Preporučeni proizvodi:

Prostasin preventivno deluje na benigno uvećanje prostate, a pomoći će vam da manje mokrite noću. Smanjuje i šansu da dobijete…
Ginko B neuro poboljšava moždanu aktivnost, koncentraciju i pamćenje. Pomaže kod vrtoglavica i zujanja u ušima, podstiče cirkulaciju glave, ruku…