Simptomi

Aktuelno

Kupovinom proizvoda Vit D3, Pro Nerv i Ginger-in ostvarujete popust od 30%

Pročitajte više o akciji
Pročitaj više>>

 

Simptomi

Nadutost stomaka

Šta je nadutost stomaka?

Nadustost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest. To je neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se očekivao nakon unete hrane. Ne mora biti povezana sa unošenjenjem hrane. Uglavnom se ponavlja se s vremena na vreme. Nema veze sa gojaznošću. Uzroci mogu biti u načinu na koji se jede (gutanje vazduha pri jelu), problema sa želucem (gastritis, čir), problema sa dvanaetopalačnim crevom (čir), problema sa gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje), problema sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje), problema sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova). U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu (gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh).

"Istraživanja pokazuju da vitamin D ima značajnu ulogu u lečenju stomačnih problema. Posebno se važno pokazalo kod pacijenata koji imaju problem sa kiselinom, nadraženim crevima i dijabetesom. Hormon D ima veliku ulogu u gastroenterološkom traktu. Receptori za hormone D nalaze se u pljuvačnim žledama, zubima, jednjaku i želudačnim ćelijama koje stvaraju kiselinu. Vitamin D se proizvodi preko kože, kroz jetru i žuč i time sprečava stvaranje kamena u žuči.

Receptori za D hormone nalaze se u pakreasu koji ima ulogu stvaranja insulina, a nedovoljno hormona D može dovesti do dijabetesa.

Prvi znaci nedostatka vitamina D u organizmu su slabo pražnjenje creva, loša probava, nadimanje, zatvor i iritirana creva. Nedovoljna količina vitamina D u organizmu može dovesti do problema gubitka “dobrih bakterija” u crevima što povlači problem sa probavom. Pored vitamina D važnu ulogu igra i vitamin B kao sekundarni bitan vitamin za pravilno funkcionisanje gastroenterološkog trakta, čija je resopcija uslovljena nivoom vitamina D u organizmu. Kako bi se organizam na pravi način oporavio od svakodnevnih obaveza neophodan je san u kom najveću ulogu imaju vitamin B5 i B12."

Izvor: http://www.judytsafrirmd.com/vitamin-d-fundamental-to-sleep-and-digestive-health/

Simptomi

Nadutost trbuha (nadimanje), javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti.
- ako je u želucu - onda se javlja do 1 sat posle jela
- ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači - 1-3 sata posle jela
- nakon 3-24 sata - tanko i debelo crevo

Faktori rizika

Uzroci mogu biti:
- način na koji se jede (gutanje vazduha pri jelu)
- problema sa želucem (gastritis, čir)
- problema sa dvanaetopalačnim crevom (čir)
- problema sa gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje)
- problema sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje)
- problema sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova).

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).


Nekada je cela sluzokoža želuca i creva iritirana, zapaljena, zbog unošenja rane koja ne prija ili zbog stresa.

Kako se izboriti sa problemom

Potrebno je prvo isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (posedno lisnata testa), gazirani sokovi. Ne kombinovati proste ugljene hidrate sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima - stvara se dodatna kiselina u želucu. Najbolje je jesti hranu spremanu u svojoj kuhinji. Ako se nadutost ponavlja ili ako je praćena jakim bolovima, javite se lekaru. Mogu se pronaći razne alergije: na belančevinu kazein iz mleka, jaja, kikiriki, jagode i dr, a mogu se pronaći i intolerencije na hranu: na mlečni šećer - laktozu, na primer. Mogu se pronaći razna zapalljenja sistema za varenje, na bilo kom njegovom delu.

Možete uzimati čajeve protiv nadimanja (nana, morač, kim). Ako je uzrok povišena želudačna kiselina - pelin smanjuje stvaranje želudačne kiseline. U cilju zaštite sluzokože celog sistema za varenje, a posebno tankog creva, mogu se uzimati prebiotici (inulin) sa probioticima (korisne bakterije Lactobaccilus i Bifidobacerium).

Autor:Jelena Đorđević
lekar i viši dijetetičar-nutricionista