Simptomi

Simptomi

Nadutost stomaka

Šta je nadutost stomaka?

Nadustost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest. To je neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se očekivao nakon unete hrane. Ne mora biti povezana sa unošenjenjem hrane. Uglavnom se ponavlja se s vremena na vreme. Nema veze sa gojaznošću. Uzroci mogu biti u načinu na koji se jede (gutanje vazduha pri jelu), problema sa želucem (gastritis, čir), problema sa dvanaetopalačnim crevom (čir), problema sa gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje), problema sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje), problema sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova). U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu (gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh).

GoodBye nadutosti stomaka...

Preparat je napravljen kombinacijom biljaka koje smanjuju apetit, ubrzavaju pražnjenje creva, i povećavaju izbacivanje viška holesterola i viška tečnosti iz organizma. pročitajte više...

Simptomi

Nadutost trbuha (nadimanje), javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti.
- ako je u želucu - onda se javlja do 1 sat posle jela
- ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači - 1-3 sata posle jela
- nakon 3-24 sata - tanko i debelo crevo

Faktori rizika

Uzroci mogu biti:
- način na koji se jede (gutanje vazduha pri jelu)
- problema sa želucem (gastritis, čir)
- problema sa dvanaetopalačnim crevom (čir)
- problema sa gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje)
- problema sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje)
- problema sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova).

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

ProNerv protiv stresa

ProNerv će vas dejstvom aktivnih sastojaka matičnjaka i valerijane umiriti i tako smanjiti arterijski pritisak koji je posledica napetosti. Ne stvara zavisnost ni nakon duže primene. Sadrže i prirodne boje (flavonoide) koji su antioksidansi i smanjuju oksidativni stres, što znači da vas štite i od kardiovaskularnih i malignih bolesti. opširnije...


Nekada je cela sluzokoža želuca i creva iritirana, zapaljena, zbog unošenja rane koja ne prija ili zbog stresa.

Kako se izboriti sa problemom

Potrebno je prvo isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (posedno lisnata testa), gazirani sokovi. Ne kombinovati proste ugljene hidrate sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima - stvara se dodatna kiselina u želucu. Najbolje je jesti hranu spremanu u svojoj kuhinji. Ako se nadutost ponavlja ili ako je praćena jakim bolovima, javite se lekaru. Mogu se pronaći razne alergije: na belančevinu kazein iz mleka, jaja, kikiriki, jagode i dr, a mogu se pronaći i intolerencije na hranu: na mlečni šećer - laktozu, na primer. Mogu se pronaći razna zapalljenja sistema za varenje, na bilo kom njegovom delu.

Možete uzimati čajeve protiv nadimanja (nana, morač, kim). Ako je uzrok povišena želudačna kiselina - pelin smanjuje stvaranje želudačne kiseline. U cilju zaštite sluzokože celog sistema za varenje, a posebno tankog creva, mogu se uzimati prebiotici (inulin) sa probioticima (korisne bakterije Lactobaccilus i Bifidobacerium).

Autor:Jelena Đorđević
lekar i viši dijetetičar-nutricionista