Nema artikala u korpi
Herbarijum
 

Herbarijum

Krušina

Drugi nazivi: gašljika, krkavina, pasdrenovina, pasja leska, pasjakovina, pasje grožde, psikovina, truslikovina, tršlika.

Latinski naziv: Rhamnus frangula.
 
Opis biljke: Krušina je drvolik šib, visok od 3 do 6 m. Kod nas je dosta ima po vlažnim šumama, po lugovima, pored reka i potoka. Mestimično se javlja u znatnoj količini pored Dunava i drugih naših reka u nizijskim šumama, najviše po rešnim ostrvima. Cvetovi su sitni, neugledni i belo-zelenkasti. Cveta u maju i junu. Plodovi su okrugli, oko 7 mm u prečniku, najpre zeleni, pa crveni i najzad crni. Kora je glatka i sjajna, crnkasta ili sivo-mrka i karakteristično ukrašena mnogobrojnim vodoravnim, svetlim, beličastim lenticelama.
 
Stanište: Krušina se vrlo lako gaji, najbrže i najjednostavnije vegetativnim putem: mladicama, mladim grančicama, slično zovi, vrbi i jablanu. Zemlja uvek treba da bude vlažna. Naša rečna ostrva su najbolja mesta za razmnožavanje i gajenje krušine.
 
Lekoviti deo biljke: Kora se skida s mladih stabala i debljih grana krajem zime i početkom proleća, pre nego što krušina olista. Skinuta kora odmah se suši, tako što se iseče na vrpce dugačke oko 30 cm, koje se zatim i ljušte.
 
Lekovito delovanje: Krušina je laksativ - ubrzava pražnjenje creva i razmekšava stolicu.
 
Proizvodi koji sadrže krušinu: 
Pomoćiće vam da smanjite telesnu masu i nivo holestrerola i truglicerida, čime smanjujete i rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Preparat je napravljen kombinacijom biljaka koje smanjuju apetit Opširnije >>
 

Preporučeni proizvodi: