Nema artikala u korpi
Simptomi
 
Ginger-in sadrži Gingerol i esencijalna ulja koja olakšavaju tegobe vezane za stomačne probleme izazvane digestivnim opstrukcijama. Olakšava jutarnju mučninu trudnicama.
Multi B Complex podstiče rad nervnog sistema, varenje, pomaže zarastanju rana, povoljno utiče na kožu, kosu i nokte, preporučuje se…

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Šta je čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu?

 
Čir na sluzokoži želuca ili dvanaestopalačnog creva (duodenum) je dubok nedostatak sluzokože želuca ili dvanaestopalačnog creva (prelezi određen sloj sluzože).
 
Čir nastaje kada se naruši ravnoteža u sluzokožama. Ona se može narušiti ako nema dovoljno odbrambenih faktora, ili ako ima suviše štetnih faktora.
 
Čir na želucu nastaje jer nema dovoljno odbrambenih faktora: na terenu hroničnog gastritisa od povišene želudačne kiseline, ili usled teškog, naglo nastalog stresa koji napravi mnogo malih čireva rasutih po celoj sluzokoži želuca (stres ulkusi).
 
Simptomi su: bol u vidu paljenja ili pečenja, nadutost, mučnina, nekad povraćanje, nekad crna stolica (ako krvari čir).
 
Bol se javlja odmah ili do jednog sat posle jela, iznad i ulevo od pupka, i širi se pod levi rebani luk. Čir na želucu može preći u rak želuca.
 
Uzroci su genetski (nulta krvna grupa), infektivni (bakterija Helikobakter pilori u 90-100% slučajeva) i pušenje.
 
Simptomi su: bol na prazan stomak (naročito noću) ili 1 - 3 sata posle jela (to jest kad hrana izađe iz želuca), iznad i desno od pupka, gorušica (naročito noću), mučnina, povraćanje.
 
Čir na dvanaestopalačnom crevu najčešće ne prelazi u rak.
 
Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu može još da se komplikuje: krvarenjem - pa dolazi do anemije ili opasnog gubitka krvi, probijanje cele debljine zida želuca ili dvanaestopalačnog creva (perforacija, penetracija), a kod čira na želucu moguća je maligna promena.
 
Ovo su ozbiljne i po život opasne komplikacije. Zato su redovne kontrole kod lekara obavezne.
 

Simptomi

 
Simptomi i znaci čira na želucu su:
 • bol u vidu paljenja ili pečenja, koji se javlja odmah ili do 1 sat posle jela, iznad i ulevo od pupka, i širi se pod levi rebrani luk
 • nadutost 
 • mučnina 
 • povraćanje 
 • crna stolica (ako krvari čir)
 • bolovi koji su mnogo jači i duže traju i prostiru se van područja koje pripada želucu, ako čir probije u drugi organ (penetracija) ili u trbušnu duplju (perforacija) što je po život opasno stanje
 • pad pritiska zbog obilnog, naglog krvarenja iz čira: može uvesti u šok, takođe po život opasno stanje
Simptomi i znaci čira na dvanaestopalačnom crevu:
 • bol na prazan stomak (naročito noću) ili 1-3 sata posle jela (tj kad hrana izađe iz želuca), iznad i desno od pupka
 • gorušica (naročito noću)
 • mučnina
 • povraćanje
 • bolovi koji su mnogo jači i duže traju i prostiru se van područja koje pripada želucu, ako čir probije u drugi organ (penetracija) ili u trbušnu duplju (perforacija) što je po život opasno stanje
 • pad pritiska zbog obilnog, naglog krvarenja iz čira: može uvesti u šok takđe po život opasno stanje
 
Proizvodi koji sadrže đumbir
Ginger-in pomaže kod mučnine tokom trudnoće, mučnine i nadimanja, stomačnih tegoba, pomaže i jačanju imuniteta. Opširnije >>

 

Simptomi čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu su slični. Najveća razlika je u tome posle koliko vremena od uzimanja hrane se javljaju.

Čir na želucu javlja se do 1 sat posle uzimanja hrane, a čir na dvanaestopalačnom crevu - 1-3 sata posle uzimanja hrane.

Zatim, čir na želucu boli gore i ulevo od pupka, a čir na dvanaestopalačnom crevu - gore i udesno od pupka. Ostalo je slično.

 

Faktori rizika

 
Faktori rizika za nastanak čira na želucu su:
 • uzrast
 • češći kod starijih od 40. godina
 • već izmenjena sluzokoža želuca (gastritis)
 • naglo nastali, težak stres kao što je jak bol, ili veliko krvarenje koje koje uvodi u šok: tada odmah nastaju stres ulkusi - mnogo čireva rasutih po sluzokoži želuca
Faktori rizika za nastanak čira na dvanastopalačnom crevu:
 • genetski (nulta krvna grupa) 
 • infektivni (bakterija Helikobakter pilori u 90-100% slučajeva)

Kako se izboriti sa problemom

 
Borba sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu je slična borbi sa zapaljenjm želudačne sluznice (gastritisom). Redovne kontrole kod lekara, uz redovno uzimanje propisane terapije, i vanredni pregledi kad se pogorša stanje.
 
Borba sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu zavisi od toga da li su u pitanju akutni, naglo nastali, jaki bolovi i simptomi koji nisu uobičajeni (crna stolica, pad pritiska, povraćanje tamne krvi) ili hronični, dobro poznati simptomi: bol koji se javlja na isti način, mučnina, nadutost. 
 
Kada su u pitanju naglo nastali, jaki bolovi i neuobičajeni simptomi, bolest će vas sama navesti da se javite lekaru.
 
Bolovi su jaki i mogu ličiti na bol kod srčanog udara, gastroezofagealne refluksne bolesti (kada želudačna kiselina ulazi u jednjak) ili oboljenja nekog drugog trbušnog organa. Može se desiti i suprotno - da je srčani udar u toku, a vi mislite da je čir. Nemojte oklevati i javite se lekaru. 
 
Mogu biti u pitanju stalne smetnje prilikom uzimanja hrane ili nakon dužeg perioda neunošenja hrane: bol, mučnina, nadimanje, ponekad povraćanje.

Proizvodi koji sadrži vitamine B
B vitamini pomažu kod problema s gastritisom. Opširnije >>
 
 
Osobe koje pate od hroničnog gastritisa ili čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, vremenom nauče da izbegavaju faktore koji pogoršavaju bolest: stres, neki lekovi, određena vrsta hrane, ne prejedaju se i ne gladuju. Najbolje je praviti sveže sokove od voća i povrća i/ili unositi vitamine i minerale kroz dodatke ishrani.
 
 
 
 
Jelena Đorđević
lekar i viši dijetetičar-nutricionista

Preporučeni proizvodi:

Ginger-in sadrži Gingerol i esencijalna ulja koja olakšavaju tegobe vezane za stomačne probleme izazvane digestivnim opstrukcijama. Olakšava jutarnju mučninu trudnicama.
Multi B Complex podstiče rad nervnog sistema, varenje, pomaže zarastanju rana, povoljno utiče na kožu, kosu i nokte, preporučuje se…