Simptomi

Simptomi

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Šta je čir na želucu i dvanaetopalačnom crevu?

Čir na sluzokoži želuca ili dvanaestopalačnog creva (duodenum) je dubok nedostatak sluzokože želuca ili dvanaestopalačnog creva (prelezi određen sloj sluzože). Čir nastaje kada se naruši ravnoteža u sluzokožama. Ona se može narušiti ako nema dovoljno odbrambenih faktora ili ako ima suviše štetnih faktora.

Čir na želucu nastaje jer nema dovoljno odbrambenih faktora: na terenu hroničnog gastritisa od povišene želudačne kiseline, ili usled teškog, naglo nastalog stresa koji napravi mnogo malih čireva rasutih po celoj sluzokoži želuca (stres ulkusi). Simptomi su: bol u vidu paljenja ili pečenja, nadutost, mučnina, nekad povraćanje, nekad crna stolica (ako krvari čir). Bol se javlja odmah ili do 1 sat posle jela, iznad i ulevo od pupka, i širi se pod levi rebani luk. Čir na želucu može preći u rak želuca.

Čir na dvanaestopalačnom crevu nastaje jer ima suviše štetnih faktora. Uzroci su genetski (nulta krvna grupa), infektivni (bakterija Helikobakter pilori u 90-100% slučajeva) i pušenje. Simptomi su: bol na prazan stomak (naročito noću) ili 1-3 sata posle jela (tj kad hrana izađe iz želuca), iznad i desno od pupka, gorušica (naročito noću), mučnina, povraćanje. Čir na dvanaestopalačnom crevu najčešće ne prelazi u rak.

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu može još da se komplikuje: krvarenjem - pa dolazi do anemije ili opasnog gubitka krvi, probijanje cele debljine zida želuca ili dvanaestopalačnog creva (perforacija, penetracija), a kod čira na želucu moguća je maligna promena. Ovo su ozbiljne i po život opasne komplikacije. Zato su redovne kontrole kod lekara obavezne.

Simptomi

Simptomi i znaci čira na želucu su:
- bol u vidu paljenja ili pečenja, koji se javlja odmah ili do 1 sat posle jela, iznad i ulevo od pupka, i širi se pod levi rebani luk
- nadutost
- mučnina
- povraćanje
- crna stolica (ako krvari čir)
- bolovi koji su mnogo jači i duže traju i prostiru se van područja koje pripada želucu, ako čir probije u drugi organ (penetracija) ili u trbušnu duplju (perforacija)
- po život opasno stanje
- pad pritiska zbog obilnog, naglog krvarenja iz čira: može uvesti u šok - po život opasno stanje

Simptomi i znaci čira na dvanaestopalačnom crevu:
- bol na prazan stomak (naročito noću) ili 1-3 sata posle jela (tj kad hrana izađe iz želuca), iznad i desno od pupka
- gorušica (naročito noću)
- mučnina
- povraćanje
- bolovi koji su mnogo jači i duže traju i prostiru se van područja koje pripada želucu, ako čir probije u drugi organ (penetracija) ili u trbušnu duplju (perforacija) - po život opasno stanje
- pad pritiska zbog obilnog, naglog krvarenja iz čira: može uvesti u šok - po život opasno stanje

Simptomi su čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu su slični. Najveća razlika je u tome posle koliko vremena od uzimanja hrane se javljaju. Čir na želucu javlja se do 1 sat posle uzimanja hrane, a čir na dvanaestopalačnom crevu - 1-3 sata posle uzimanja hrane. Zatim, čir na želucu boli gore i ulevo od pupka, a čir na dvanaestopalačnom crevu - gore i udesno od pupka. Ostalo je slično.

Faktori rizika

Faktori rizika za nastanak čira na želucu su:
- uzrast
- češći kod starijih od 40. godina
- već izmenjena sluzokoža želuca (gastritis)
- naglo nastali, težak stres kao što je jak bol, ili veliko krvarenje koje koje uvodi u šok: tada odmah nastaju stres ulkusi - mnogo čireva rasutih po sluzokoži želuca

Faktori rizika za nastanak čira na dvanastopalačnom crevu:
- genetski (nulta krvna grupa)
- infektivni (bakterija Helikobakter pilori u 90-100% slučajeva)

Kako se izboriti sa problemom

Borba sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu je slična borbi sa zapaljenjm želudačne sluznice (gastritisom). Redovne kontrole kod lekara, redovno uz redovno uzimanje propisane terapije, i vanredni pregledi kad se pogorša stanje.

Borba sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu zavisi od toga da li su u pitanju akutni, naglo nastali, jaki bolovi i simptomi koji nisu uobičajeni (crna stolica, pad pritiska, povraćanje tamne krvi) ili hronični, dobro poznati simptomi: bol kojise javlja na isti način, mučnina, nadutost.

U prvom slučaju, kad su u pitanju naglo nastali, jaki bolovi i neuobičajeni simptomi, bolest će vas sama navesti da se javite lekaru. Bolovi su jaki i mogu ličiti na bol kod srčanog udara, gastroezofagealne refluksne bolesti (kada želudačna kiselina ulazi u jednjak) ili oboljenja nekog drugog trbušnog organa. Može se desiti i suprotno - da je srčani udar u toku a vi mislite da je čir. Nemojte oklevati i javite se lekaru.

U drugom slučaju, u pitanju su stalne smetnje prilikom uzimanja hrane ili nakon dužeg perioda neunošenja hrane: bol, mučnina, nadimanje, ponekad povraćanje. Osobe koje pate od hroničnog gastritisa ili čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, vremenom nauče da izbegavaju faktore koji pogoršavaju bolest: stres, neki lekovi, određena vrsta hrane, ne prejedaju se i ne gladuju. Zatim nauče da jedu polako i pomalo a češće, da uzimaju hranu koja im prija, a to su uglavnom: jogurt, mlad sir, kuvana, pasirana šargarepa i pirinač, kuvani krompir. Nekada kašičica ulja, pavlake i mladog kajmaka, ublaži tegobe. To je zato što mast smanjuje kontrakcije (grčenje) želuca, pa tako smanjuje bolove. Bitno je da ta mast ne bude pržena, jer ako je pržena njena kiselost je veća, pa će nadražiti sluzokožu želuca. Sveže voće i povrće uglavnom ne prija, zbog celuloze koja mehanički nadražuje sluzokožu već oštećenu zapaljenjem. Zato treba praviti sveže sokove od voća i povrća i/ili unositi vitamine i minerale kroz dodatke ishrani. Hranu ne pržiti, bolje dinstati ili kuvati. Zatim možete koristiti neke čajeve za koje znate da vam prijaju. U modernoj medicini koriste se razni lekovi, koje ne treba uzimati na svoju ruku (antacidi, H2-blokatori, inhibitori protonske pumpe). Zatim, koriste se probiotici za zaštitu sluzokože celog sistema za varenje, jer zapaljena sluzokoža je oštećena i podložnija napadu patogenih bakterija. U narodnoj medicini koristi se pelen za ublažavanje želudačnih tegoba nastalih zbog viška želudačne kiseline. Najbolje je posavetovati se sa lekarom oko kombinovanja moderne i narodne medicine. Bez obzira da li postoje faze pogoršanja bolesti, treba redovno ići na kontrole jer su moguće razne komplikacije: krvarenjem - pa dolazi do anemije ili opasnog gubitka krvi, probijanje cele debljine zida želuca ili dvanaestopalačnog creva (perforacija, penetracija), a kod čira na želucu moguća je maligna promena. Ovo su ozbiljne i po život opasne komplikacije. Zato su redovne kontrole kod lekara obavezne.

Autor:Jelena Đorđević
lekar i viši dijetetičar-nutricionista